יפוי כח מתמשך והנחיות מקדימות

ייפוי כוח מתמשך 

כל אדם רוצה לשלוט בגורלו גם במצב דברים שבהם אין לא יותר שליטה על מעשיו או הכרה וצלילות דעת. עד לתיקון בחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות, דרך המלך הייתה בהגשת בקשה לבית המשפט לענייני משפחה לצו אפוטרופסות. הליך משפטי לכל דבר אשר דרש זמן והוספת חוות דעת מטעם עובדת סוציאלית.   
המחוקק בתיקון לחוק אפשר לכל אדם להגדיר מראש ביום פקודה (חס וחלילה) במסמך משפטי לקבוע כיצד ועל ידי מי יטופלו ענייניו בעתיד. כך יכול כל אדם בגיר למנות מיופה כוח אחד או יותר לכל ענייניו האישיים ( רכוש או גוף) ולהחליט מראש כיצד ינוהלו הדברים.  
יתרון נוסף לייפוי הכוח הוא קביעת אנשים נוספים כמיודעים או מפקחים אשר יקבלו מידע או דיווחים ממיופה הכוח על ההחלטות אותם קיבל מיופה הכוח. כך שבהשארת אנשים נוספים בתמונה – יכול האדם הממנה – להבטיח כי הדברים יעשו בשקיפות ראויה לרווחת משפחתו והמעגל החברתי ו/או העסקי הסובב אותו. היתרון הנוסף מתבטא בכך שמתייתר הצורך בפניה לבית המשפט המוסמך לצורך יידוע אנשים נוספים דבר הכרוך בהוצאות נוספות. 
מסמך ייפוי הכוח מופקד במשרדי האפוטרופוס הכללי ומופעל בתנאים שנקבעו (בדרך כלל חוות דעת רפואית והחלטת מיופה הכוח) כאשר כך אין עוד צורך בפניה לבית המשפט.   

מסמך הנחיות מקדימות 

התיקון לחוק מאשר גם להפקיד מסמך הנחיות מקדימות המציין את רצונו של אדם לצורך זיהוי אפוטרופוס עתידי בענייניו ( רכוש ו/או גוף) את הקיף המינוי וכיצד ייעשה בענייניו. ההבדל בין מסמך זה לבין הייפוי כוח המתמשך הינו בכך שבמצב דברים זה עדיין יש צורך להגיש בקשה למינוי אפוטרופוס לבית המשפט, אולם בית המשפט יתחשב ברצונו של עורך מסמך ההנחיות המקדימות בעת זהות מינוי האפוטרופוס והיקף המינוי. יש לזכור כי לבית המשפט נתון שיקול הדעת הסופי להכריע בעניין הזהות של האפוטרופוס אולם, כך לעורך המסמך יש שליטה מסוימת עתידית על אשר ייעשה בעניינו ביום פקודה.     

יש להדגיש כי בשני המקרים הנ"ל מדובר במסמך רגיש בעל השלכות עתידיות ודרוש להתייעץ עם עורך דין מוסמך בעניין בטרם עריכת המסמך הרלבנטי, כדי שעורך המסמך יבין את ההשלכות וכי רצונותיו ישתקפו במסמך הרלבנטי.  

משרדנו מוסמך מטעם משרד המשפטים להעניק את השירות. 

Share by: